Retraite op Iona

Van vrijdag 12 tot en met vrijdag 19 mei mochten waterbouwpastor Stefan Francke en bestuurslid en oud-hoofd van de geestelijke verzorging binnen de marine Fred Omvlee in retraite verkeren op het prachtige Schotse eiland Iona. Daar verbleven ze in de Abdij van St Columba die AD 563 naar Iona kwam en die hedentendage een centrum van Ketlische spiritualiteit vormt.

Het was een goede en intense week. Fred en Stefan reisden samen vanaf Schiphol en sliepen op dezelfde kamer, met nog een derde predikant. In de abdij verbleef naast de Nederlandse groep ook een groep studenten uit de USA (Hope College) en gasten uit de UK, Canada en Australie. Naast de prachtige en indringende  diensten om 9 uur in de ochtend en 9 uur in de avond, bestond het programma uit workshops en seminars over spiritualiteit en levensstijl, verkenning van het eiland, een pelgrimage over het eiland, een excursie naar het genabuurde eiland Staffa en veel persoonlijke gesprekken. Stefan en Fred namen bovendien een duik in het ijskoude water van de Atlantic.

Geestelijk verrijkt en opgefrist mochten zij op vrijdagavond terugvliegen naar Nederland. Althans, dat was de bedoeling. Het vliegtuig had technische problemen waardoor een deel van de passagiers (onder wie Fred) in Glasgow moest blijven overnachten. Stefan kwam veel te laat op Schiphol om nog met de trein door te kunnen reizen, dus moest daar overnachten. Pelgrimages zorgen altijd voor onverwachte verrassingen!

Meer info over de abdij en hun activiteiten is te vinden op: iona.org.uk

Een Keltische zegenwens, die Stefan reeds aan boord gebruikte:

May God, who is present
in sunrise and nightfall,
and in the crossing of the sea,
guide your feet as you go.
May God,
who is with you when you sit
and when you stand,
encompass you with love
and lead you by the hand.
May God, who knows your path
and the places where you rest,
be with you in your waiting
be your good news for sharing,
and lead you in the way
that is everlasting. Amen

De Abdij                                                              Er was ook tijd voor andere ontspanning