Gastlessen in de Filippijnen

Tijdens zijn kerstbezoek in de Filippijnen heeft Stefan gastlessen verzorgd op verschillende zeevaartscholen.

In het IMEC kantoor gaf hij 2 seminars voor leerlingen die op het punt staan te gaan varen als AB of greaser. Deze studenten studeren aan de Maritime Academy of Asia and the Pacific (MAAP) en krijgen vanuit IMEC een beurs om te studeren.

Daarnaast gaf hij het seminar “RESC-Q Int – Power Skills for Starting Seafarers” aan de eerstejaars van de Philippine Merchant Marine Academy (PMMA) in Zambales. Het ging hier om studenten van de Engine Department en Maritime Transportation. Deze opleiding is op militaire leest geschoeid.

Tenslotte leidde Stefan een vervolg seminar “Going Onboard – What to Take in Your Suitcase?” aan eerste en tweedejaarsstudenten van de maritieme opleiding aan de Manuel S Enverga University Foundation in Lucena City. Het was alweer de derde keer dat hij bij deze instelling een verhaal kwam houden.

De SPWO draagt door deze gastlessen bij aan de kwaliteit van leven en werk aan boord. Omdat Stefan ook (samen met havencollega’s Helene Perfors en Pascal Handschin) soortgelijke gastlessen aan de Nederlandse zeevaartscholen verzorgt, is er sprake van een soort “kruisbestuiving”. Door de gastlessen in de Filippijnen leren we weer meer over de Filippijnse “mindset” terwijl omgekeerd het goed is als Filippijnse zeevarenden meer weten over de cultuur van collega’s met een andere nationaliteit.